Upravljanje finansijama iz ugla privrednika

Pristup finansiranju za MMSP i poljoprivrednike je tema koju iz različitih uglova analiziramo kroz svakodnevni rad, kao i kroz redovne objave, Private Briefing i u brojnim drugim prilikama. Sa druge strane, pokazalo se,  kroz našu praksu i kroz sva relevantna istraživanja, da je i upravljanje poslovanjem, a finansijama posebno, podjednako kritičan aspekt izazova za uspešan rast i održivo poslovanje.

Uvidi iz našeg skorašnjeg istraživanja izazova koje prepoznaju privrednici i poljoprivrednici kao prepreke razvoju, potvrđuju to, budući da preko polovine ispitanika uprvljanje finansijama ocenjuje kao izazov tek za nijansu manji od prilagođavanja izmenjenim okolnostima poslovanja, što je u ovom trenutku razumljivo – tek što se završila COVID kriza, počela je ukrajinska.

Detaljniji uvid u glavne identifikovane izazove ukazuje da je, očekivano, iz ugla privrednika najveći finansiranje investicija, u smislu pristupa finansijama, što sa ubedljivih 63% koji to prepoznaju uvek ili često.

izazovi u upravljanju finansijama

I dok je pojedinačno kao opcija “uvek” vodeći izazov upravljanje likvidnošću, uspostavlja se da je, kada se posmatraju “uvek” i “često” zajedno, možda i najveći izazov sa strane tražnje, odnosno kapaciteta privrednika da iskoriste finansiranje, nedostatak veština da se razvije plan investiranja, koji blisko prate finansijko planiranje i upravljanje potraživanjima. Pored toga, nijedan ispitanik nije identifikovao upravljanje potraživanjima, kao ni finansijsko planiranje kao izazov sa kojim se nikad ne susreće.

To direktno govori o značaju pojedinačnih aspekata upravljanja finansijama, te su stoga to i neke od nosećih tema koje će biti obrađene u okviru e-learning platforme koju razvijamo. Pored toga, to čini i standardni set tema u našim redovnim treninzima, koji se, pored ostalih nalaze i u našem aktuelnom trening katalogu, dostupnom ukoliko nam se javite.

Istraživanje koje sprovodimo i iz kog potiču prezentovani podaci, deo je Erasmus+ projekta eDLP 4 MSME. U pitanju je model obrazovanja na daljinu, sa MMSP i preduzetnicima iz  Srbije kao glavnim korisnicima, čiji je opšti cilj je promovisanje inkluzije u oblasti obrazovanja odraslih, te jačanje i razvoj malog biznisa u kontekstu održivog i uravnoteženog regionalnog razvoja.

Jedan od glavnih ciljeva je podizanje svesti među MMSP i preduzetnicima o tome koliko aktivno, dugotrajno učenje može da podstakne inovacije, rast i razvoj poslovanja, kao i poboljšanje pristupa kritičnim veštinama i znanjima, podržano visokokvalitetnim inovativnim metodama digitalnog učenja.

Model razvijamo na osnovama stečenim tokom realizacije Glenfield COVID Crisis Management serije vebinara i decenijskog iskustva razvoja prilagođenih programa obuka za MSP, finansijske i razvojne institucuije. Kako bi model bio što bolje prilagođen stvarnim potrebama sektora, poziv za popunjavanje ankete je otvoren i dalje a rezultate ćemo deliti ovde, tokom razvoja aplikacije.