Pomoć oko računovodstvenog novogovora

Godina je prošla, kalendarski. Knjigovodstveno, završava se predajom godišnjeg izveštaja. Od sada već prošle 2021. godine aktuelan je novi Zakon o računovodstvu koji donosi izmene koje obuhvataju razdvajanje finansijskih izveštaja od dokumentacije i njihovo dostavljanje u novim, odvojenim rokovima, uvođenje novih izveštaja i napomena u skladu sa veličinom obveznika i još niz drugih izmena.

Kada je reč o preduzetnicima i MMSP, kao dodatak na postojeći rečnik pojmova i bibiloteku dokumenata povezanih sa računovodstvom, tu su i pojmovi poput “Pravna lica i preduzetnici koji su razvrstani kao mikro pravna lica koja primenjuju Pravilnik o načinu priznavanja, vrednovanja, prezentacije i obelodanjivanja pozicija u pojedinačnim finansijskim izveštajima mikro i drugih pravnih lica”, “Uži set obrazaca sa skraćenim obimom podataka”, “Druga pravna lica u smislu člana 2. stav 2. Zakona, osim mikro drugih pravnih lica”, “Mikro druga pravna lica u smislu člana 2. stav 2. Zakona”, “Propisani set obrazaca sa skraćenim obimom podataka” itd.

Srećom, Glenfield AAA Audit Advisory Accounting za sve kojima takav vokabular izaziva nedoumice ili jezu omogućava sveobuhvatno preuzimanje brige oko izveštavanja i računovodstvenih usluga, uz posebne uslove za one koji se jave do kraja januara, na office@glenfield.rs uz kod #mojevreme.