Podstrek kapitalizaciji preko berze

U avgustovskim vrelinama pomalo nezapaženo je prošla vest da je Atinska berza dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija Beogradske berze. To bi moglo da znači da će ubuduće akcije srpskih kompanija, koje se odluče da listiranjem na berzi dođu do kapitala, bile vidljivije stranim investitorima. Potreba za dodatnom podrškom u oblasti finansiranja zauzima vodeću poziciju u brojnim anketama ili istraživanjima i često je prepreka za uspešnu realizaciju unapređenja neophodnih za MSP. Razlozi takvog stanja nalaze se i na strani ponude i na strani tražnje, a rezultiraju situacijom da je domaće finansijsko tržište relativno plitko, s malim brojem tipova finasiranja, i zato su praktično najzastupljeniji izvori sufinansiranja sopstvena sredstva korisnika ili poslovne banke. To predstavlja merilo ograničenosti opcija za MSP koja nameravaju da finansiraju i tekuće poslovanje ali i rast i razvoj.


Kroz 99 izdanja Private Briefinga smo detaljno analizirali sve programe koji ciljaju da tu situaciju izmene, a tačno godinu dana pre #PB100 analizrali smo jednu od inicijativa usmerenih da unapredi stranu ponude, odnosno novi program koji EBRD sprovodi u regionu Zapadnog Balkana, kroz Fond Saradnje Tajvan – EBRD, nazvan Informativni Centar Listiranih Firmi Zapadnog Balkana. Suština programa je da se kreira referentnu tačku u kojoj se istražuju i objavljuju javno dostupne, sertifikovane analize podataka i performansi firmi listiranih na regionalnim berzama. Cilj je da se na taj način poveća transparentnost, redovnost i svrsishodnost izveštavanja, a time i da se poveća poverenje berzanskih investitora i značajnije pokrene zamajac tog tipa ulaganja ali i podstaknu firme da se okrenu takvom tipu izvora finansiranja.


Najavljeno udruživanje snaga BELEX i ATHEX definitivno deluje kao dodatni korak u istom smeru, i naravno, pratićemo kroz naše analize i efekte toga kao i druge programe koji ciljaju na skraćenje jaza između ponude i tražnje. Za redovne analize i informacije, pišite nam ovde ili na office@glenfield.rs, subject “PB Prijava”.
#gamechanger #makinganimpact #PB100