Nova kriza i očekivani efekti (3)

Ukrajinska kriza ne pokazuje signale smirivanja, šta više, sve ukazuje da se i dalje produbljuje. Kako su Ukrajina i Ruska Federacija među ključnim globalnim proizvođačima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i povezanim industrijama, nastavljamo sa delovima analize očekivanih efekata te krize, poteklih od naših kolega i prijatelja iz SEEDEV,  najbolje agro konsalting kompanije u regionu, sa velikim iskustvom i u pogođenim oblastima. Nakon inicijalnog osvrta  na očekivane efekte u ključnim oblastima u kojima Ukrajina i Ruska Federacija predstavljaju globalne lidere, i prethodnog, u kom smo analizirali očekivanja za domaće tržište, mini-serijal zaključujemo  analizom glavnih anticipiranih rizika i posledica usled dalje eskalacije i produženja krize.

Jedan od prvih poteza koji su preduzele različite države, u različitim obimu, a ujedno i velika opasnost koja se krije iza toga, je kreiranje zaliha, zamrzavanje cena i uvođenje trgovinskih restrikcija, što po pravilu, na bazi istorijskih iskustava a i u skladu sa poznatim praksama i uzročno posledničnim nizom, ne doprinosi smirivanjue nego povećanju krize. Srbija je početkom marta donela odluku o privremenoj zabrani izvoza zrna i brašna od pšenice, kukuruza, prekrupe i suncokretovog ulja, sa trajanjem od 30 dana. Nakon te inicijalne reakcije, odobrene su mesečne izvozne kvote u razmeri 20% proizvodnje. Inicijalni efekat mere je u punoj meri demonstrirao potencijalne negativne posledice, pošto su u momentu zabrane cene kukuruza na svetskim tržištima bile na rekordnom nivou, a domaći izvoznici su potencijalno mogli da postignu cene višestruko veće od redovnih prosečnih cena godinama unazad. Time su pre svega veliki akteri tržišnog lanca bili potencijalno ugroženi jer nisu mogli da realizuju izvozne ugovorene poslove kada su cena i tražnja izuzetno visoke Sa druge strane, usled povećane ponude koju je zabrana izvoza uzrokovala, cene žitarica na domaćem tržištu su pale, ugrožavajući time domaće proizvođače i njihove planove i proizvodnju za narednu sezonu.  

Posledice rata u Ukrajini_22 Mart_SEEDEV 2

Kada je reč o potencijalnim rizicima, među kratkoročnima se izdvajaju cenovni rizici, pošto su nestabilnost i rast cena očekivani,  a tržište neće moći da tako brzo odreaguje na nagli i iznenadni pad izvoza žitarica i semena suncokreta iz Rusije i Ukrajine. Globalno postoji jaz u snabdevanju i zadovoljavanju tražnje jer se teži formiranju zaliha, što bi moglo da podigne  međunarodne cene hrane i stočne hrane za dodatnih od 8 do 22 procenta iznad već povišenih nivoa. Istovremeno, može doći i do pada potrošnje na globalnom nivou, kao reakcije na visoke cene i recesiju, a zatim i na prelivanje uticaja na ostale sektore koji nisu najdirektnije pogodjeni zbog visokih cena inputa i neizvesnosti. Srednjeročno, u slučaju produženog sukoba međunarodne cene bi ostale značajno veće od osnovnog nivoa a ponuda ne bi mogla da se nadoknadi alternativnim izvorima čak ni iz zemalja koje povećavaju proizvodnju kao odgovor na više cene. U pogledu proizvodnje, gubitak izvoznih tržišta mogao bi da umanji prihode farmera, što bi negativno uticalo na buduće odluke o proizvodnji. Takođe, pored ostalih rizika izdvaja se i energetski rizik, u smislu da energetska kriza povećava pritisak za korišćenje pojedinih prehrambenih proizvoda poput kukuruza, šećerne repe i uljarica za proizvodnju energenata i bio goriva. Obzirom na potražnju za energentima u različitim sektorima, a istovremeno smanjenu ponudu, ovaj trend bi moguće dalje podizao cene hrane. Rizika ima još i brojni su, a u kojoj meri će koji od njih biti zastupljeni, kada će se aktivirati i na kom nivou još nije poznato, ali očigledno je da se neposredno i trajno menjaju tokovi i struktura poljoprivrednog sektora i potrošnje. Zato je neophodno kreirati adekvatne poslovne strategije i u skladu sa njima i operativne planove koji će omogućiti održivost poslovanja u okviru koji se ubrzano menja.

Slično kao što je Glenfield u jeku COVID-a razvio seriju besplatnih webinara i publikacija u okviru Glenfield COVID Crisis Management Concept   sa ciljem podrške privrednicima ali i bankarima u upravljanju finansijama i biznis modelima u izmenjenim tržišnim okolnostima, tako sada kolege iz SEEDEV kreiraju instrumente podrške iz svog domena ekspertize, a sa istim ciljem: pružanje pravih informacija, stručnih saveta, i projekcija zasnovanih na činjenicama za potrebe donošenja boljih poslovnih odluka. Ukoliko vam je potrebna detaljna i personalizovana analiza ili procena, javite nam se za kontakt sa SEEDEV timom.