Nova kriza i očekivani efekti (2)

Ukrajinska kriza se nažalost nastavlja i produbljuje, a kako su su i Ukrajina i Ruska Federacija među ključnim globalnim proizvođačima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i povezanim industrijama, nastavljamo sa delovima analize očekivanih efekata te krize, poteklih od naših kolega i prijatelja iz SEEDEV,  najbolje agro konsalting kompanije u regionu, sa velikim iskustvom i u pogođenim oblastima. Nakon prethodnog osvrta na očekivane efekte u ključnim oblastima u kojima Ukrajina i Ruska Federacija predstavljaju globalne lidere, u ovom nastavku bavimo se očekivanjima za domaće tržište.

Udeo Rusije u ukupom izvozu poljoprivredih proizvoda iz Srbije je manje od 10%, a u uvozu oko 2%, pri čemu izvoz stagnira poslednjih pet godina za razliku od ukpnog izvoza koji raste. Ukrajina je ukupno 29 zemlja u trgovninskoj razmeni i njen udeo je manji od 0.3% ukupne trgovine poljoprivrednim proizvodima kada je Srbija u pitanju. Dodatno, Ukrajina i Rusija su tržišta sa niskim jediničnim uvoznim cenama u poređenju sa EU 15 zemljama. I dok se razmena sa Ukrajinom, uključujući i uvoz i izvoz, kreće na nivou ne većem od jednocifrenih milionskih iznosa u dolarima, pri čemu u izvozu dominiraju  a u uvozu , kada je reč o Rusiji, obim je nešto veći a time i očekivani potencijalni negtivni efekti ograničenja i otežanog transporta.

Izvoz u RF

Rusija predstavlja značajno tržište za Srbiju, pre svega za sveže jabuke. Vrednost izvoza jabuka u 2020. iznosila je oko 133 miliona USD. Domaći proizvođači jabuke najviše su orjentisnai na rusko tržište zbog visoke cene koju postižu ali i pre krize su suočeni sa sve većom konkurencijom iz Moldavije, Turske, Azerbejdžana. Novonastali problemi u logistici dodatno umanjuju konkurentnost  srpske jabuke, a istovremeno je zbog pada rublje došlo i do značajnog pada kupovne moći ruskih potrošača. Osim jabuke, izvoze se i značajne količine sveže jagode i  nešto manje breskve i nektarine. Pored toga, Srbija u Rusiju izvozi i značajne količine mlečnih proizvoda u vrednosti oko 50 miliona USD. Kad je u pitanju uvoz iz Rusije, najviše se uvozi duvan i duvanski proizvodi. Posmatrajući voće osim jabuka, kao glavnog izvoznog proizvoda Srbije u RF, ograničen broj kompanija koje imaju prostor da budu konkurentne sa nižim cenama i koje imaju iskustvo trgovine pod sankcijama moći će da se suoče sa rizicima izvoza jabuke i voća u RF. Iako je u poslednje tri godine izvoz jabuke iz Srbije donekle diverzifikovan, radi se destinacijama na koje se izvozi 5 do 6.000 tona (prinos iz 100 ha zasada) i trenutno nije realno čekivati da će bilo koja od destinacija ili sve zajedno zameniti tržište RF. Razlozi za to su velika konkurencija na tim tržištima, troškovi i vreme transporta, kvalitet jabuke itd. Ova tržišta će biti dostupna samo ograničenom broju kompanija koje mogu da osiguraju kvalitet ploda a koje će prihvatiti profit manji nego onaj na koji su navikle izvozom u Rusku Federaciju. Što se ostalih tiče, trgovina voćem osim jabuke i sveže jagode je dovoljno diverzifikovana, nije fokusirana većinski na rusko tržište i može se očekivati da će izvoznici naći nove izvozne destinacije. 

Slično kao što je Glenfield u jeku COVID-a razvio seriju besplatnih webinara i publikacija u okviru Glenfield COVID Crisis Management Concept   sa ciljem podrške privrednicima ali i bankarima u upravljanju finansijama i biznis modelima u izmenjenim tržišnim okolnostima, tako sada kolege iz SEEDEV kreiraju instrumente podrške iz svog domena ekspertize, a sa istim ciljem: pružanje pravih informacija, stručnih saveta, i projekcija zasnovanih na činjenicama za potrebe donošenja boljih poslovnih odluka. Ukoliko vam je potrebna detaljna i personalizovana analiza ili procena, javite nam se za kontakt sa SEEDEV timom.