IPARD – Šesti poziv u okviru Mere 1

Očekivani Šesti javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava objavljen je danas i odnosi na izgradnju objekata i kupovinu nove mehanizacije i opreme (osim novih traktora), a opredeljeni budžet je više nego značajnih 55 miliona evra. Među sektorima obuhvaćenim pozivom su neke vrste žitarica, uljarica i industrijskog bilja kao i sektori mleka, mesa, jaja, voća, povrća i grožđa, a podsticaji variraju između 60 i 80% u zavisnosti od kriterijuma poput uzrasta aplikanta, lokacije ili aspekta upravljanja otpadom. Iznosi se kreću od 5.000 do milion evra, zavisno od sektora proizvodnje.


Veza između pristupa finansijama i pristupa znanjima u slučaju IPARD programa formalizovana je u zahtevima za aplikante, tako da značajna sredstva moguće podrške za nabavku fizičke imovine dolaze i sa značajnim zahtevima. Osim formalne dokumentacije koju je potrebno pripremiti, sadržane u dvadesetak (i više, u zavisnosti od namene) dokumenata poput izvoda iz dokaza o vlasništvu, katastra, bilansa ili predračuna, predviđeno je i obavezno dostavljanje jednostavnog ili složenog biznis plana, opet u zavisnosti od svrhe i iznosa. Planovi obuhvataju 7 oblasti analize i projekcija, od osnovnih podataka o projektu, preko opisa, tehnologije, usklađenosti sa standardima i projekcija prodaje, bilansa stanja, uspeha i novčanih tokova, zaključno sa statičkom i dinamičkom analizom efikasnosti. Sve to treba da odgovara zadatim okvirima indikatora kumulativa novčanog toka, interne stope rentabilnosti, neto sadašnje vrednosti i perioda povraćaja.


Činjenica da je rok do 10. septembra znači da vremena ima dovoljno, ali pre svega pod uslovom da aplikant ima neophodne veštine i znanja da ispuni zahteve. Čak i u tom slučaju, podrška savetnika sa iskustvom u pripremi ovakvih projekata može predstavljati razliku između dobrog pokušaja i uspešne realizacije, te ukoliko prepoznajete potrebu – javite nam se, ovde ili na office@glenfield.rs, za osnovne konsultacije ili širu podršku.
#gamechanger